Kinderhersencentrum

Samen weten we veel meer!

Een kleine afwijking heeft vergaande gevolgen

De hersenen zijn het meest complexe orgaan van het lichaam. En tegelijkertijd het meest essentiële orgaan voor een goede ontwikkeling van een kind. Een kleine afwijking heeft vaak vergaande gevolgen. In het Kinderhersencentrum van het Erasmus MC Sophia werken specialisten en wetenschappers op het gebied van het brein en gedrag intensief samen om kinderen met een aandoening aan het hoofd, de hersenen en de zintuigen een optimaal niveau van functioneren en participeren in de samenleving te geven. Het merendeel heeft een combinatie van verschillende aandoeningen van hersenen, hoofd en zintuigen. Denk aan kinderen met een hersentrauma, gezichtsafwijking of aandoeningen als epilepsie of autisme. Er worden circa 5.000 kinderen per jaar ontvangen uit heel Nederland. 

Nieuwe technieken en inzichten

De groei en ontwikkeling die de hersenen doormaken vanaf de conceptie tot in volwassenheid is ongekend complex. Hoewel de werking van de hersenen nog grotendeels onopgehelderd is kunnen de structuur en de functie van hersenen steeds beter onderzocht worden. Een nauwe samenwerking met partners als de TU Delft en RijndamRevalidatie biedt een uitgelezen kans om grote uitdagingen aan te gaan. Door de handen ineen te slaan kunnen de nieuwste inzichten en onderzoekstechnieken optimaal benut worden en kan multidisciplinaire zorg geboden worden. Daarmee komt voor aandoeningen die eerder als onbehandelbaar werden beschouwd zicht op therapie. Zo wordt een belangrijke stap gezet in het realiseren van gezondheidswinst voor kinderen met een aandoening aan de hersenen. Met als uiteindelijke doel dat ieder kind zijn optimale niveau van functioneren en participeren in de samenleving bereikt.

De realisatie van het Kinderhersencentrum is onder meer mogelijk gemaakt door de Foundersclub bestaande uit betrokken particulieren, fondsen en bedrijven.

Het Kinderhersenlab

Een belangrijk onderdeel van het Kinderhersencentrum is het Kinderhersenlab. Hier worden functie en ontwikkeling van kinderen met een hersenaandoening getest. In een aansprekend circuit en op een kindvriendelijke manier.

Stel je voor: Je kind is helaas ernstig ziek, moet een grote operatie ondergaan, ziet er anders uit dan andere kinderen of kan niet goed zien, horen, lopen of spreken. Als ouder maak je je zorgen over de toekomst van jouw kind. Je besluit een afspraak te maken in het ziekenhuis. Hier is vaak vooral zorg en aandacht voor de fysieke handeling: een test, prik of onderzoek. Voor een (jong) kind kan dit bezoek heel spannend en vermoeiend zijn. Het gesprek met de dokter gaat veelal over het hoofd van het kind heen. In het Kinderhersenlab wil men ervoor zorgen dat een bezoek aan het ziekenhuis een plezierige ervaring wordt voor het kind. Door onderzoeken voor kinderen leuk en minder spannend te maken.

Steun jij het Kinderhersencentrum?

Help ook mee kinderen met een aandoening aan het hoofd, de hersenen en de zintuigen een optimaal niveau van functioneren en participeren in de samenleving te geven en steun het Kinderhersencentrum. Het is ook mogelijk om een donatie te doen voor een specifiek project. Wij denken hierin graag mee. Alvast heel hartelijk dank!

Wil je aansluiten als Founder en als eerste op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen en nieuwe inzichten op het gebied van de Kinderhersenen? Neem dan contact op met Inge Valkis via ivalkis@vriendensophia.nl

Ja, ik steun het Kinderhersencentrum